Paddock Paradise van Horsebuddy

De Paddock paradise

Het hele concept van een paddock paradise is gebaseerd op het zoveel mogelijk nabootsen van de natuurlijke leefomgeving van de paarden. Eén van de kenmerken van de paddock paradise van Horsebuddy is de vrije uitloop vanaf de stal. De paarden kunnen dag en nacht in- en uitlopen. De uitloop naar buiten leidt naar verschillende plekken met elk hun eigen functie waar ze eten, rennen, spelen of rusten. Er zijn delen met verschillende soorten ondergrond zoals bestrating, zand of puin (goed voor de hoeven). In de stal staan ze bij elkaar en niet in een eigen box. Op deze manier zijn de paarden dus heel vrij om te doen waar ze op dat moment zin in hebben.

De Paddock paradise bij Horsebuddy heeft een track van enkele meters breed over het perceel en langs die track zijn de verschillende activiteiten gepland. De zandbak is altijd de vaste plek waar Bianca haar sessies doet. Zo weten de paarden dat als daar mensen in staan dat ze mee mogen doen. De paarden kunnen zelf beslissen of ze dat willen. Doordat er voldoende paarden aanwezig zijn, zijn er altijd wel een stel die nieuwsgierig komen kijken wat er die dag te doen is.

De Paarden

De paarden worden geselecteerd op ‘een klik’, dat ze braaf zijn en overal aangeraakt kunnen worden. Soms duurt het dan ook even voordat Bianca het juiste paard kan selecteren voor haar paddock. Bianca heeft vier paarden met elk hun eigen verhaal.
Livia, een paardje waar Bianca op dat moment niet specifiek naar zocht. Te klein en erg jong. Maar Livia verkocht zichzelf. De klik met Bianca was er al direct en ook met de andere paarden kan zij goed opschieten.
Lars was de beste vriend van een ander paard waar Bianca eigenlijk voor ging kijken. Met het andere paard was geen klik, met Lars daarentegen wel. En dus ging Lars met Bianca mee naar huis.
Met Ravella was het direct liefde op het eerste gezicht, maar de eigenaar wilde haar niet zomaar laten gaan. Totdat voor haar duidelijk werd dat Ravella naar de juiste plek zou gaan mocht Bianca haar overnemen.
Tot slot hebben we Labelle, een kleine pony met een ernstig verwaarloosd leven achter de rug. Bianca heeft haar overgenomen met de intentie om de pony ‘op te lappen’ en daarna een goed plekje voor haar te vinden. Dat eerste is gelukt (Labelle is gelukkig goed hersteld) maar het tweede deel van het plan was niet meer nodig: Labelle heeft haar plekje gevonden bij Horsebuddy en de andere paarden zijn ook gek op haar.

Open-bakbeleid

Mensen denken vaak dat de paarden getraind worden om bepaald gedrag te laten zien. Maar dat is niet het geval. De reactie van de paarden is heel puur. Dat merkt Bianca zelf ook; als zij haast heeft dan loopt niks goed. De paarden luisteren niet, rennen weg of nemen een loopje met haar. Voor Bianca dus direct een signaal dat ze beter haar rust en kalmte kan bewaren omdat haar paarden ook dus voor haar onhandelbaar worden. Een betere spiegel kun je niet hebben!

Bianca en haar team houden goed in de gaten of de paarden genoeg beweging en ontspanning krijgen. De paarden letten ook op elkaar en als ze een tijdje in de bak zijn geweest zie je ze daarna wel eens rennen en gek doen. Ook lopen ze soms tijdens een sessie zelf de bak uit als ze er genoeg van hebben. Vaak worden ze dan afgewisseld door een ander paard die nieuwsgierig is geworden. Zo kan er dus van tevoren ook geen planning worden gemaakt met welk paard die dag gewerkt gaat worden. Ook voor Bianca en haar team is dat een (aangename) verrassing.

Uniek in de randstad

De Paddock Paradise is uniek in de randstad. Bianca heeft bewust gekozen voor deze manier van leven. Het maakt de paarden mentaal sterker, gezonder en meer stressbestendig. Doordat de paarden zelf kunnen kiezen of ze naar buiten gaan in combinatie met hun natuurlijke nieuwsgierigheid, zijn er altijd paarden die wel zin hebben om de nieuwe leden van de groep (de deelnemers dus) te komen ‘checken’. Ben je benieuwd hoe de paarden op jou en jouw team reageren? Wil je Livia, Lars, Labelle en Ravella in hun natuurlijke paddock zien werken? Maak dan een afspraak met Bianca van Horsebuddy.